Friday, 17 May 2013

[Tutorial] Blender Render Farm + Java Webserver

Assalammualaikum dan selamat bercuti... sayangi diri anda, yakini merah jambu... hahaha

Untuk post kali ni aku nk share cara nk setup blender render farm menggunakan open source software LokiRender...

So ape fungsi dan motip dier nk wat render farm nih sbnrnya? Haaa ni aku copy paste dari report yg aku tulis untuk praktikal aku time kt UTP... 
" The main purpose of a Blender Cluster is for speeding up the process of rendering images or animations. I have found that the current built in NetRender in Blender is still quite buggy. I took the initiative to look at other alternatives and found LokiRender. LokiRender is easy to setup and are able to run on Linux, Windows or Mac, since it is written in Java but best of all, it is Open Source. Due to this, it would also make my task easier to modify the source codes and recompile Loki Render to meet the requirements and serve its purpose. "

So, sbnrnya motip ak guna render farm nih adalah untuk:
1. Mempercepatkan proses render animation/gambar
2. NetRender, iaitu satu plugin yg sedia ada dalam Blender tak cukup efektif.
3. Modify render farm dan tambah sendiri ape yg aku nak...

Ni pulak adalah antara software/tools yg aku guna untuk setup render farm nih...



SOFTWARE/TOOLS
PURPOSE
Java Runtime Environment 7
LokiRender
NetBeans IDE
Blender
XML Cooktop

 
Bawah ni plak adalah video sebagai demonstrasi selepas dah abis setup semua... :)
*ni adalah modified version yang aku buat untuk Intelligent Cities UTP... version nih aku dah letak skali Java Webserver untuk track progress rendering online... len kali aku update cara nk modify LokiRender...*



So berminat nk tawu cmne nk setup? Haaa ni guide dier mudah je:

1. Install Blender. (All of the clusters must be installed with the same version of Blender.)

2. Last known working Blender version: Blender 2.6x binaries.

3. Prepare your .blend file. (render settings, etc.)

4. Run the lokiRender_062b.jar file. (cmd: java –jar lokiRender_062b.jar)

5. Select 'Master and Grunt'.

6. Right click in the Job Queue and select New Job.

7. Fill in the Job form. Select your .blend file for the Project File.

8. Enable Tile rendering if you're rendering a still image. Leave it unchecked if you're rendering many frames.

9. Click Save.

10. Follow steps 1 and 4 above for each computer you want to add as a grunt (slave): select Grunt when asked.

11. Back on your master, click Start!

12. Enjoy.