Tuesday, 6 May 2014

[MOBILE APPS] NAHAS

Assalammualaikum,

Salam sejahtera, ohaiyo koniciwa... arinih aku nk tulis sikit pasal aplikasi android NAHAS.
Aplikasi nih sbnrnya aku dah start develop sejak kete aku kene banjir di Dengkil tahun 2012.
Punca banjir adalah kerana hujan lebat.. so empangan kat Sungai Langat tuh dah overflow.. so derang terpaksa release air tuh... maka terkejut la seluruh penduduk Putra Intan Condominium pada pagi
4 November 2012.

Ni lah rupa dier.. nmpak tak kete kuning hensem tuh? haha

Aku sangkakan disebabkan xdak hujan so paras air takkan naik.. so aku wat lek dlu.. tetapi pikiran ku meleset.. rupa2nya air nih dari empangan.. so mmg naik la air dengan pantasnya...
So selepas kejadian ini... aku pon tekad utk membangunkan satu cara utk better alert orang klo ada kejadian2 begini lagi...

Maka, muncullah NAHAS!
Masa awal2 coding tuh.. plan dier utk buat alert utk banjir je.. tapi aku dok pikir alang2 dah buat utk banjir bek buat utk segala jenis bencana...










So NAHAS nih mampu utk berikan alert utk:

1. Trafik lalu lintas di highway dan jalan.
2. Gambar live dari camera di highway
3. Alert banjir
4. Statistik purata air hujan
5. Paras air dan sungai
6. Ramalan kaji cuaca
7. Gambar satelit dan radar dari jabatan meteorologi
8. Berita2 yang merangkumi berita semasa, berita dari jabatan perairan, berita dari jabatan meteorologi dan berita dari jabatan lebuhraya dan pdrm.


Korang boleh download apps nih kat sini:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.buah.nahas

Sekian,
buah.