Thursday, 16 May 2013

[Tutorial] Code dan compile C++ untuk beginner

Assalammualaikum dan selamat menjamu selera... sayangi diri anda, yakini merah jambu... hahaha

Untuk tutorial kali ni ak nk tunjuk cara nk compile aplikasi yg ditulis dalam C++...
Ni kiranya untuk beginner la ye.. seswai bagi mereka yg tak tahu nak start dari mana untuk belajar C++...

Ok first, korang kene install dlu ape semua yg patot... biasanya dalam coding2 nih.. ada 2 bende je yg korang perlukan... satu editor satu compiler...

Editor ni mcm notepad untuk korang tulis code2... compiler plak keje dier compile code yg korang tulis tadi... haaaa tapi lepas dah compile tu kene ada library/framework dier... mcm klo Java, kene ada JRE, klo .Net kene ade .Net framework dan kadang2 ada game kene install directx/visual c....

tapi slalunya klo korang da pernah men Dota kat PC insyaAllah runtime tu ade dah..  hihihi

Haaa kat mane nk dapat and nk install software2 nih semua? Haaa click kt bawah nih ... ak ada tulis arituh cara nk install CodeBlocks, Notepad++ dan MinGW.

Oraiit! so skarang ak harap korang da install lah ye paling2 pon Notepad++ ngan MinGW...


So, sekarang kita nk tulis code pertama korang dalam C++ ... jang jang~
Silalah copy paste code bawah nih letak dalam codeblock/notepad/notepad++ korang ...

#include <iostream> using namespace std; int main() { string nama; cout << endl; cout << "Hye awak comel lah..." << endl; cout << "Name awak sape? : " << endl; cin >> nama; cout << endl; cout << nama << "??? amboih cantek nye nama awak :D " << endl; cout << "Bye... www.resyntax.com" << endl; }

 Dah copy paste? Haaa save.. pastu compile lah~

Untuk Codeblock:
Tekan button yg rupe dier macam button PLAY... ataupon tekan button F9 kt keyboard...
Haa klo boleh RUN... setel.. TAHNIAH! anda dah berjaya menulis code C++ pertama anda! hahaha

Untuk MinGW panjang sikit jalan kerja dier.. tapi lagi ringan...
Ikut gambar rajah di bawah... bukak command prompt, pergi ke directory korang simpan file code korang tadi tu... tulis ni: g++ test.cpp

*test.cpp tu nama file korang save code tadi tu... ikut la korang nk save sebagai ape pon...


So lepas dah compile ada satu file baru akan di-create.. iaitu a.exe...
haaa type huruf nih kat command prompt: a

sepatotnya ada la keluar mcm dalam gambar rajah di bawah nih:




Klo ada.. TAHNIAH! reward diri anda dengan choki2... hahaha

Ok sekarang meh aku explain pebende code nih buat...

#include <iostream>
using namespace std;
// Cebisan code diatas nih kira stended.. iostream tu library untuk input output.. kalau tak include takleh la kita input dan output.. haaa gitu...
// namespace std tu plak maksud dier namespace standard... namespace nih mcm library gak la.. supaya compiler paham BAHASA/NAMESPACE code tu... contoh: 'cout' tu maksud dier output... 'cin' tu maksud dier input... dan sebagai nya...

int main()
{
 .... bla bla bla
} 

//Cebisan code ni plak adalah main function dier.. haaa bab function ni len kali aku tulis tutorial dier.. tapi kiranya bende ni stended la kene ada untuk run/execute...

string nama;
//Yang ni plak omputeh cakap variable declaration.. maksudnya kita nk memberitahu/declare ada satu variable or pemboleh ubah baru yg berdata-type string telah diperkenalkan.. iaitu 'nama'
//Data type nih ada byk.. cth: int, double, float, boolean...

cout << endl;
cout << "Hye awak comel lah..." << endl;
cout << nama;
//haaa cout ni korang akan pakai banyak.. ape yg korang nk output, korang kene guna cout...
//kalao korang perasan, kalau korang nk cout variable 'nama' korang tak perlu double quote " ...
double quote " ni guna dier klo korang nk cout string mcm "buah hensem..."
//endl tu plak maksud dier kita nk create paragraph/perenggan baru la lebih kurang hahaha

cout << "Name awak sape? : " << endl;
cin >> nama;
//Haa cin ni plak keje dier untuk ambik input... klo korang tgk code kat atas nih..
cin >> nama; tu maksud dier korang nk masukkan input/data ke dalam variable 'nama'...

So itulah sahaja tutorial saya kali nih.. 
Akhir kata... Ingatlah orang yg tersayang... sayangi diri sendiri, yakini merah jambu.. Assalammualaikum :D