Friday, 22 July 2011

[Install] Code::Blocks, Notepad++ dan MinGW

   Ok, bagi mereka yang baru nk berjinak dalam programming, Codeblocks nih sesuai untuk anda sebab ia mempunyai code/text editor dan juga compiler dalam satu software. Codeblocks ni ibarat macam Notepad++ dan MinGW digabungkan menjadi satu. Code::Blocks boleh didownload di [SINI].




Bagi mereka yang dah advance sikit, disarankan korang download 2 software ni sebab lebih ringan dan saiz dier pun kecil jer. Tapi ada extra kerja sikit korang kene buat untuk configure MinGW tuh.

   Notepad++ adalah source code/text editor yang percuma. Notepad++ ni lightweight dan powerfull. Notepad++ nih sesuai untuk digunakan untuk meng-edit source code/text sebab ia akan format source code tuh supaya lebih mudah untuk difahami oleh coders dan juga memudahkan coders untuk mengesan syntax errors.Notepad++ boleh di download di [SINI]. Untuk Notepad++, korang download dan install jer sepatutnya tiada apa-apa masalah.







    MinGW pula adalah GNU compiler yang mampu untuk compile C, C++, Ada dan Fortran. MinGW adalah singkatan untuk "Minimalist GNU for Windows".
MinGW boleh di download di [SINI].
Ok, lepas korang download dan install MinGW:

1 - Right-click "My Computer" dan pilih Properties.
2 - Click “Advanced”, pastu click “Environment Variables”
3 - Dalam “System variables” double click “Path”


4 - Tambah “;c:\mingw\bin” di hujung “Variable value”. Click “Ok”.
(pastikan c:\mingw\bin ni adalah directory dimana korang install mingw tadi)



5 - Click “Ok” sampailah windows System properties itu ditutup.

6 - Untuk test MinGW korang, taip g++ dekat Command Prompt dan tekan ENTER.


- Kalau ia tulis "g++: no input files" maknanya MinGW telah di install dengan sempurna.
- Kalau ia tulis "’g++’ is not recognized as an internal or external command, operable program or batch file", ini bermaksud ada masalah dengan installation MinGW korang ataupun directory yang korang nyatakan dekat langkah ke 4 adalah salah.

Good Luck and Have Fun! ^_^

Thursday, 21 July 2011

About ReSyntaX

Selamat Datang ke blog ReSyntax.com. Blog ni dibangunkan bertujuan untuk berkongsi ilmu pengetahuan dan berita-berita terkini tentang hardware dan software computer, internet, social networking seperti facebook, myspace dan twitter, computer security, programming C, C++, PHP, HTML, BASH dan banyak lagi yang berkaitan dengan dunia IT (Information Technology). Kadang-kadang tu saya selitkan sikit post pasal diri saya, ye lah forever alone mcm sy ni mane de awek utk dijadikan tempat mengadu hahaha :D