Saturday, 24 May 2014

[MOBILE APPS] Macam mana nk mula develop Aplikasi Mobile ?

Assalammualaikum! Salam sejahtera...

Mesti ramai antara korang yang nk buat aplikasi mobile korang tak kira lah android ke ios ke windows 8 ke, tapi tak tau nk mula kat maner.. So, post ini kali nak share sket la camne nk start tulis aplikasi android pertama engkorang... mudah2an boleh membantu korang nye assignment/fyp etc... kita mulakan dengan Bismillah...

Disebabkan skarang market ramai orang nk buat aplikasi pakai hybrid so aku akan ajar cara2 nk tulis aplikasi pertama korang guna PHONEGAP... sebab ape hybrid?

1. Code sekali je lepas tuh boleh deploy ke semua platform (iOS, Android, Windows etc..)
2. Language mudah (HTML, CSS, JAVASCRIPT, PHP etc...)
 *kelemahan hybrid nih.. ada certain feature yang hanya boleh di-implement kalau tulis dalam native code (C#, Java etc...)*

Ni bende2 yang korang kene download dan install:


Ok mula2 silalah install JDK tu dulu... lepas tu download Apache ANT, extract ke C:\ant utk memudahkan nak set path dekat My Computer...

Cmne nk SET PATH?

  1. Right-click "My Computer" dan pilih Properties.
  2. Click “Advanced”, pastu click “Environment Variables.
  3. Pastu click "NEW"
  4. Letak JAVA_HOME dekat "Variable Name"
  5. Letak path korang install JDK tadi.. klo aku nyer path "C:\Program Files\Java\jdkxxx.xxx.xx" dekat dalam "Variable Value".
  6. Tekan "OK"
  7. Ulang bende sama untuk Apache ANT tapi tukar Variable Name dan Variable path. (tengok gambar)







Lepas dah install JDK ngan Apache ANT, install Node.js pulak... download dan run je install dier...

Setel install Node.JS, install phone gap plak.. phonegap nih takdak installer.. korang kene bukak command prompt, lepas tuh type nih:

npm install -g phonegap
 Command atas nih akan download phonegap untuk korang guna Node.js... Lepas dah run command atas nih dengan berjayanya, type command bawah nih plak utk test sama ada phonegap telah berjaya di install dengan jayanya ke tak...

phonegap create my-app
Patotnya ada folder baru dengan nama "my-app" telah di-create oleh phonegap. Klo takde maknanya ada lettew tersilap langkah di-step sebelom nih...

Ok skarang kita nk compile dan run "my-app" diatas.. untuk itu, kita kene lah ada Android SDK (ni untuk android, utk iOS, windows etc.. korang kene download and install SDK masing2) boleh refer kat SINI.
Camne nk install Android SDK? download je android bundle tuh.. lepas tuh extract je kat C:\ dan rename sebagai android-bundle utk memudahkan nk SET PATH untuk sdk/tools ngan sdk/platform-tools.

Nak SET PATH nih sama macam kat atas tadi...
Lihat gambar2 dibawah sebagai panduan.:










Pastu bukak command prompt, type "adb" kalo ada output maknanya dah set path dengan betol. Kalau dier tulis 'adb' is not recognised bla bla bla tu maksud dier path tuh tak set betol.

Ok seterusnya, kita kene create emulator / android virtual device.. kalao korang dah ada device android boleh skip step nih.. plugin je phone android korang kat PC guna USB cable... Cara nk create emulator android nih korang kene run command nih kat command prompt:

android list targets
Command nih akan senaraikan semua target yang ada utk korang pilih.. ni gambar output command nih


Perhatikan situ ada tulis "id: 1" so type command ni plak:

android create avd -n emulatorAku -t 1
"emulatorAku" adalah nama emulator korang manakala "-t 1" maksudnya dier akan create AVD tuh ikut spesifikasi target "id: 1" tadi.... ni output command nih:


Ok so korangnya AVD dah created. Boleh baca lebih lanjut pasal AVD nih kat SINI.

Lepas dah setel, bukak command prompt, run command nih plak:

cd my-app
phonegap run android
Ni penjelasan utk command kat atas nih:
"cd my-app" ni akan change directory ke "my-app" yang kita create tadi...
"phonegap run android" ni akan build dan run aplikasi my-app tadi...

Lepas korang run command kat atas nih patotnya ada output cmni:


Kalau korang nmpak gambar diatas, TAHNIAH! anda sudah berjaya install PHONEGAP.. so skarang korang boleh la start coding2 aplikasi korang.. korang hanya perlu bukak folder www dekat directory korang create "my-app" tadi... Selalunya located dekat "C:\users\xxxx". Tengok gambar dibawah sebagai panduan:


Dalam folder  www nih ada file2 HTML,CSS,JS untuk korang main2... Gudluck! len kali aku tulis tutorial cmne nk install plugins utk PHONEGAP.

Klo korang malas nk setup SDK atau malas nk compile dekat PC, korang boleh pakai Phonegap Build. Phonegap Build nih akan compile aplikasi korang di atas talian.Korang hanya perlu upload folder www lepas tu korang download je and install dekat peranti mudah alih korang (devices).

Sekian,
Pape soalan comment je kat bawah, insyaAllah aku jawab biler aku free.


Tuesday, 6 May 2014

[MOBILE APPS] Kokedai Slap !

Assalammualaikum! Salam satu Malaysia nye pun adoi ter-ber...

Post ini kali mau share la sikit satu mobile game yang aku baru develop yg diberi nama 
Kokedai Slap! a.k.a Tamparan buaya! hahaha...

Game nih di-develop untuk plantar Android dan menggunakan library LibGDX.
Nanti aku tulis tutorial cmna nk develop game mudah guna LibGDX :)
Kelebihan LibGDX nih.. adalah you only code once pastu deploy la kat mana2.. Web ke, Android ke, BB ke, iOS ke, Windows ke... sebab dier written in Java..

Apsal Kokedai Slap ? semesti nya sebab isu hangat skarang adalah berita kehilangan MH370 dan Bomoh Sedunia.. aku develop nih pon suka2 jer nk test skill.. sbb ini adalah first time aku develop mobile game.






Nak download? Nah link:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.buah.kokedai

FREE SELAMA2 NYA FOREVER AND EVER NYE PUUN! HAHA

[MOBILE APPS] NAHAS

Assalammualaikum,

Salam sejahtera, ohaiyo koniciwa... arinih aku nk tulis sikit pasal aplikasi android NAHAS.
Aplikasi nih sbnrnya aku dah start develop sejak kete aku kene banjir di Dengkil tahun 2012.
Punca banjir adalah kerana hujan lebat.. so empangan kat Sungai Langat tuh dah overflow.. so derang terpaksa release air tuh... maka terkejut la seluruh penduduk Putra Intan Condominium pada pagi
4 November 2012.

Ni lah rupa dier.. nmpak tak kete kuning hensem tuh? haha

Aku sangkakan disebabkan xdak hujan so paras air takkan naik.. so aku wat lek dlu.. tetapi pikiran ku meleset.. rupa2nya air nih dari empangan.. so mmg naik la air dengan pantasnya...
So selepas kejadian ini... aku pon tekad utk membangunkan satu cara utk better alert orang klo ada kejadian2 begini lagi...

Maka, muncullah NAHAS!
Masa awal2 coding tuh.. plan dier utk buat alert utk banjir je.. tapi aku dok pikir alang2 dah buat utk banjir bek buat utk segala jenis bencana...










So NAHAS nih mampu utk berikan alert utk:

1. Trafik lalu lintas di highway dan jalan.
2. Gambar live dari camera di highway
3. Alert banjir
4. Statistik purata air hujan
5. Paras air dan sungai
6. Ramalan kaji cuaca
7. Gambar satelit dan radar dari jabatan meteorologi
8. Berita2 yang merangkumi berita semasa, berita dari jabatan perairan, berita dari jabatan meteorologi dan berita dari jabatan lebuhraya dan pdrm.


Korang boleh download apps nih kat sini:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.buah.nahas

Sekian,
buah.